Kizárták az orosz sportolókat a riói paralimpiáról


Kizárták az orosz sportolókat a riói paralimpiáról Vladimir Lukin, az orosz paralimpiai bizottság elnöke .A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) augusztus 7-én bejelentett határozatát. Az IPC azután döntött a mintegy 250 orosz sportoló kizárásáról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.

Az orosz sportvezetők fellebbeztek az ítélet ellen, s kilátásba helyezték, hogy ha a CAS nem ad nekik igazat, akkor polgári bírósághoz fordulnak.

A CAS a mostani döntését azzal indokolta, hogy az IPC nem sértette meg a szabályokat és a “körülményekkel arányosan” határozott. Az Orosz Paralimpiai Bizottság nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely megváltoztatta volna a tényeket – áll a CAS közleményében. A paralimpiát szeptember 7. és 18. között rendezik Rio de Janeiróban. A fogyatékossággal élők viadalán 40 fős magyar csapat indul, de elképzelhető, hogy a mostani döntés nyomán bővül a létszám.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán

a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián a NOB adatai szerint mintegy 280 orosz sportoló vett részt.

mti