Sokallják a bevándorlókat a befogadó országokban

migransok

A menedékkérők legfontosabb célországaiban élő emberek többsége úgy véli, a bevándorlók túl sokan vannak, és csak a megkérdezettek ötöde tartja pozitívnak a jelenlétüket – derül ki egy hétfőn közzétett tanulmányból.

A kutatás 22 országra terjed ki. Az összes megkérdezettet tekintve 49 százalék véli úgy, hogy a bevándorlók túl sokan vannak. Olaszországban viszont 65 százalék, Belgiumban 60 százalék, Franciaországban 57 százalék, Németországban 50 százalék, az Egyesült Királyságban 49 százalék véli így.

A válaszadók 20 százaléka gondolja azt, hogy a bevándorlók pozitív hatással vannak országukra. A legnagyobb arányban éppen abban az Egyesült Királyságban vélik így – 35 százalék – ahol a választók a nyáron nem utolsó sorban éppen az európai uniós bevándorlók miatt döntöttek úgy, hogy kilépnek az EU-ból. Spanyolországban 20 százalék, Németországban 18 százalék, Franciaországban és Belgiumban pedig alig több mint minden tízedik ember gondolja úgy, hogy a bevándorlók jót tesznek az országnak.

“A többi között a Földközi-tenger partjaira érkező menekültekről szóló képsorok felerősítik az ellenőrizetlen migrációs jelenségektől való félelmeket Európa legtöbb országában, és a legfőbb kérdés az, hogy tudnak-e a bevándorlók integrálódni”

– húzta alá Yves Bardon, a felmérést készítő Ipsos programigazgatója. Bardon arra is kitért, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a munkanélküliség, többen tartanak attól, hogy a bevándorlók elfoglalják a kevesebb képzettséget igénylő állásokat.
A megkérdezettek többsége, 61 százalék van azon a véleményen, hogy a menedékkérők soraiban terroristák is beszivárognak az országba. Franciaországban, Olaszországban és Németországban az emberek több mint kétharmada gondolja így.A felmérést az Ipsos interneten keresztül készítette június 24. és július 8. között. 16 040 embert kérdeztek meg a 16 és 64 év közötti korcsoportból.

mti