Teherán kérésére támadtak Iránból az orosz bombázók


Teherán kérésére bombázták az oroszok egy iráni légitámaszpontról a szíriai Aleppót – közölte az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője. A Hamadán melletti bázisról indított támadásokat most átmenetileg leállították.

Oroszország iráni katonai tanácsadók kérésére választott egy iráni légi támaszpontot a múlt héten a szíriai hadsereg szárazföldi műveletét támogató aleppói légitámadásaihoz – közölte kedden az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője. Ali Samháni tengernagy, aki egyben az Irán, Oroszország és Szíria közötti egyeztetésért is felelős, az állami televízióban kijelentette, hogy a szíriai kormányt támogató

egyik iráni katonai tanácsadó választotta

a nyugat-iráni Hamadán mellett működő Sahíd Nodzseh támaszpontot, ahonnan az orosz bombázók felszálltak.

Irán és Oroszország támogatja Bassár el-Aszad elnök rendszerét, Teherán egyebek mellett katonai tanácsadók és önkéntesek küldésével. Oroszország augusztus 16-án első ízben vett igénybe egy iráni légitámaszpontot szíriai célpontok elleni légicsapásokhoz.

Irán hétfőn bejelentette, hogy

átmenetileg leállították a hamadáni bázisról indított légicsapásokat,

Samháni tengernagy pedig közölte, hogy az orosz gépek “múlt csütörtökön elhagyták Iránt”. Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke viszont kedden a Taszním iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonai gépeknek a Sahíd Nodzseh repülőtérről való felszállását nem állították le.

Irán és Oroszország szövetséges a terrorizmus elleni harcban

– mondta a politikus. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hamadáni Sahíd Nodzseh bázist “senkinek sem bocsátották állandó rendelkezésére”, és azt csak utántöltésre használhatják az oroszok.

Samháni kedden hangsúlyozta: “Az Irán, Szíria és Oroszország közötti szövetség továbbra is fennáll, hogy fellépjenek a szíriai lázadó és dzsihadista csoportok ellen”.

mti