Törökország hazahívta bécsi nagykövetét


Azzal magyarázták az intézkedést, hogy az osztrák hatóságok a hét végén engedélyezték Bécsben függetlenségpárti kurdok tüntetését, és hogy Ausztriában erősödik a törökellenes közbeszéd.

Törökország konzultációra hazahívta bécsi nagykövetét, hogy “felülvizsgálják a kétoldalú kapcsolatok állását” – jelentette be hétfőn este a török külügyminiszter.

Mevlüt Cavusoglu azzal magyarázta az intézkedést, hogy az osztrák hatóságok a hét végén engedélyezték Bécsben függetlenségpárti kurdok tüntetését, és hogy Ausztriában erősödik a törökellenes közbeszéd.

A két ország viszonya azóta feszült, hogy Christian Kern osztrák kancellár felvetette a Törökország uniós tagságáról folyó tárgyalások felfüggesztését, és egy másik vezető osztrák politikus hangot adott annak a véleményének, hogy Ankara a diktatúra felé halad.

Törökország válaszul a “radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Bécset. Cavusoglu most az Anadolu török hírügynökség szerint kijelentette, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) híveinek a tüntetését engedélyező osztrák hatósági döntés nem volt “becsületes”.

“Nem nézhetjük tétlenül a terrorizmus támogatását… Sajnos megszűnt a normális kétoldalú kapcsolatok és az együttműködés alapja”

– mondta.

A tüntetés engedélyezése miatt már bekérették Ausztria ankarai nagykövetét a török külügyminisztériumba.

mti