Észak-Korea aknákat telepít a tiltott helyre


Észak-Korea taposóaknákat telepít az országot Dél-Koreától elválasztó demilitarizált övezetben lévő Panmindzson falu szomszédságában, holott a koreai háborút ideiglenesen lezáró, 1953-ban kötött tűzszüneti megállapodás szerint azt a területet tilos elaknásítani – adta hírül kedden a Dél-Koreában állomásozó ENSZ-parancsnokság.

A testület közölte, hogy “határozottan elítél” minden olyan észak-koreai ténykedést, amely fenyegetheti a demilitarizált övezetben szolgálók biztonságát.

A két Koreát elválasztó, mintegy négy kilométer széles, fegyvermentes övezet nagy részén aknazár és szögesdrótkerítés húzódik,

de Panmindzson, amely népszerű turistalátványosság, mert a határon tárgyalások lebonyolítására alkalmas épületegyüttes áll, és közvetlen környéke eddig mentes volt az aknáktól. Az ENSZ-parancsnokság közölte, hogy nem bocsátkozik találgatásokba az észak-koreai aknatelepítés céljáról.

A dél-koreai Yonhap hírügynökségnek viszont van elképzelése; szerintük Észak-Korea az aknákkal próbálja elejét venni annak, hogy katonái Panmindzsonon keresztül szökjenek délre., ahol a határon tárgyalások lebonyolítására alkalmas épületegyüttes áll.

mti