Fico Moszkvába utazik, hogy találkozzon Putyinnal


Robert Fico kormányfő augusztus 25-én (csütörtökön) az orosz elnökkel, Vlagyimír Putyinnal vacsorázik Moszkvában. A kormányfő a szobránci kihelyezett kormányülés után jelentette be a hírt, bővebb információkat azonban nem közölt – tudatja a felvidek.ma.

A felvidéki magyar portál különböző értesülési szerint, Robert Fico az ellentmondásos Nord Stream 2 nevű gázvezetékről tárgyal majd Putyinnal Moszkvában, amely megvalósítása esetén jelentősen rontaná Szlovákia helyzetét, mivel Ukrajnával együtt elkerülné azt. Fico moszkvai útja az energetikai szakértőket is meglepte, a Denník N egy energetikával foglalkozó kormányzati forrásra hivatkozva azt írja: „Legfeljebb tiltakozhat ott ellene”. A szlovák kormányfő azonban sokkal inkább az Oroszországgal szembeni szívélyes állásfoglalásáról ismert, Putyin kormányát a kelet-ukrajnai összetűzések kicsúcsosodása idején sem bírálta, pedig azok több mint 9500 áldozatot követeltek.

Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság elemzője úgy véli, Putyin esetleg igyekezni fog meggyőzni Ficót arról, hogy a Nord Stream 2 jó projekt. „Tekintettel arra, hogy jelenleg ráadásul az elnöklő uniós ország kormányfőjéről van szó, s az Európai Unió köztudottan radikálisan a projekt ellen volt, Fico érdekes partner lehet Putyin számára” – véli Duleba.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint azonban nemcsak a Nord Stream 2 lesz a tárgyalások témája. Putyin igyekezni fog meggyőzni Ficót a szankciók hatályon kívül helyezésének szükségességéről, az együttműködés fontosságáról és Ukrajna sikertelenségéről.