Földrengés Olaszországban, hat halott


6,4-es erősségű földrengés volt Olaszországban szerda hajnalban Perugia térségében – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). A rengést rengeteg utórengés követte.

Az RT értesülései szerint eddig hatan haltak meg a rengésekben. Az USGS korábbi rengésekből végzett számításai alapján a földrengésnek komoly kárai lehetnek. 2009-ben egy 6.3-as rengés rázta meg az Aquila-régiót, ezt szintén érezték Rómában is. Ekkor több mint háromszázan meghaltak.

A helyi idő szerint 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi várostól 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán érezni lehetett.

A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. Az olasz polgárvédelmi hivatal “súlyosnak” minősítette a földrengést. A közlés szerint a rengés fészke igen kis mélységben, mindössze 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Sérültekről és károkról egyelőre nincs hír, Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere egy hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a “város fele nincsen többé”. A városban elment a világítás, épületek dőltek össze. Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére. Hozzátette, képtelen kapcsolatba lépni a kórházakkal.

Egy olasz kisváros lakója a Reutersnek azt nyilatkozta, olyan erős volt a rengés, hogy az ágy velük együtt indult el a szoba másik végébe.

mti