Használhatatlanok az ukrán gyártmányú aknavetők


Anatolij Tapolszkij az ismert ukrán lemezlovas, aki jelenleg tüzérként teljesít szolgálatot a kelet-ukrajnai fronton, közösségi oldalán számolt be, arról, hogyan tesztelték bajtársai az új ukrán gyártmányú Molot névre keresztelt aknavetőt.

„Ma a 72-es ezred aknavetőseinek ünnepnap volt, hisz kipróbálhatták az ukrán hadiipar legjelentősebb fejlesztését, a 120 milliméteres Molotov aknavetőjét. Emlékeztetnék arra, hogy minden egyes aknavető 480 ezer hrivnyájába kerül az Ukrán Fegyveres Erőknek. Egy ilyen értékes fegyverrel szemben magasak az elvárások, így jól felkészültünk az első lövésre. Azt a tragikus esetet szem előtt tartva, amikor egy ilyen típusú aknavető lőgyakorlat során megölt egy katonát, kilenc másikat pedig megsebesített” – írta Facebook-oldalán a katona, hozzátéve, hogy a Molotov egy igen silány másolata a 2C12 Szani típusú szovjet gyártmányú aknavetőnek.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a katonák ügyeltek a biztonságukra: több árkot is ástak és elsütő zsinórral lőttek, igyekeztek minél biztosabb fedezéket keresni maguknak.

„Az új fegyverekről már a használat előtt pattogzott le a festék. A tesztelt 12 aknavetőből kettő nem ment át a próbán. Az egyik már a lőtérre tartva szétesett a másik pedig az első lövés után hullott szét. Az aknavető célzója és más fontos alkatrészek is leváltak. Az ötödik lövést kövezően egy másik aknavető elsütő szerkezete ragadt be. Már az aknavetőt szállító egység is ormótlanul nagy és kényelmetlen a fegyver pedig instabil”

– fogalmazott Anatolij Tapolszkij.
A Dj azon is felháborodott, hogy a vadonatúj aknavetőre az 1946-ban gyártott célzó berendezést szerelték – írta az Unian.