Katonai parádéval ünnepel Ukrajna


Ukrajna nagyszabású katonai parádéval ünnepli szerdán Kijevben függetlenségének 25-ik évfordulóját. A parádén az ukrán fegyveres erők mintegy négyezer tagja és kétszáz hadieszköz – páncélosok, rakétavetők – vonul fel.

Petro Porosenko ukrán elnök a héten kijelentette: a katonai felvonulással elsősorban az ország lakosait akarják megnyugtatni afelől, hogy van az országnak olyan fegyveres ereje, amely képes szavatolni az ország békéjét és a lakosság nyugalmát. Nem rejtette véka alá ugyanakkor azt sem: Ukrajna egyfelől ellenségének, a Krímet megszállva tartó és a Donyec-medencei konfliktusban a szakadárok oldalán álló Oroszországnak kívánja demonstrálni katonai erejét, másfelől szövetségeseinek akarja megmutatni, hogy két év alatt a nulláról indulva felállított egy modern, ütőképes haderőt. Hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők a legfőbb biztosítói Ukrajna függetlenségének.

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét közvetlenül a Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni sikertelen puccs után. A december 1-jei népszavazáson az Oroszország után a második legfontosabb szovjet tagköztársaság lakói – az igenek több mint 90 százalékával – megerősítették, hogy saját államot akarnak.

Az augusztus 24-i függetlenségi ünnep előtti napon tartják meg a nemzeti zászló ünnepét. Utóbbi ünnepet még 2004-ben Leonyid Kucsma akkori elnök vezette be.

Az idén mindkét ünnep látványosan az ukrán fegyveres erők erődemonstrációjáról szól. Kedden csaknem másfélszáz, Ukrajnában gyártott hadieszközt – harci repülőgépeket és helikoptereket, páncélosokat, csapatszállító járműveket és tüzérségi ütegeket – adtak át ünnepélyesen Porosenko elnök jelenlétében az ukrán fegyveres erőknek a kelet-ukrajnai fronthoz közeli, Harkiv megyében lévő csuhujivi katonai repülőtéren. Az államfő a ceremónián mondott beszédében leszögezte, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére tett kijevi diplomáciai erőfeszítések hatástalanok, ha az országnak nincs erős, jól felszerelt hadserege. Ugyanaznap a frissen átadott hadieszközök egy részével a katonák gyakorlatot is tartottak egy közeli lőtéren.

mti