Kína tiltakozott az észak-koreai atomprogram ellen


Phenjan újabb rakétatesztje után tiltakozását fejezte ki szerdán az észak-koreai nukleáris program ellen a tokiói látogatáson tartózkodó kínai külügyminiszter, Vang Ji. Japán és Dél-Korea külügyminisztere szintén elítélte a kísérletet.

“Szóba kerültek a legújabb fejlemények a Koreai-félszigeten” – mondta Vang a sajtónak a japán és dél-koreai kollégájával folytatott megbeszélések után.

“Kína ellenzi az észak-koreai nukleáris fejleményeket és minden feszültségkeltő lépést”

– tette hozzá.

“Kína tiltakozik az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2270-es határozatának bármiféle megsértése miatt” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vang.

A 2270-es határozatot egyhangúlag fogadta el a BT március másodikán a Washington és Peking közötti hosszas és bonyodalmas tárgyalások eredményeként. A határozat a korábbinál keményebb szankciókat helyezett kilátásba a phenjani rezsimmel szemben, ám ezek sikere nagyrészt az Észak-Korea kitartó támogatójának számító Kínán múlik.

Kisida Fumio japán, Jun Bjung Sze dél-koreai és a kínai külügyminiszter jelenleg háromoldalú tárgyalásokat folytat Tokióban országaik kapcsolatáról, amelyet felségterületi viták terhelnek. A három tárcavezető közösen felszólította Phenjant arra, hogy tartózkodjon az “újabb provokációktól”.

A japán külügyminiszter a tokiói tárgyalásokon azt mondta, hogy a három ország javítani kívánja együttműködését Észak-Korea ügyében. Mint Kisida hozzátette, különösen a nemzetközi közösséget szeretnék arra ösztökélni, hogy alkalmazza a BT által Phenjan ellen hozott szankciókat.

Phenjan eddig négy nukleáris kísérletet és több rakétatesztet hajtott végre erőfitogtatásként. A tengeralattjáróról indított szerdai rakétatesztre a dél-koreai és az amerikai hadsereg hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlata miatt került sor.

mti