Lavrov szerint ők beszélték rá Aszadot, hogy váljon meg a vegyi fegyverektől


Moszkva győzte meg Bassár el-Aszad szíria elnököt három évvel ezelőtt, hogy váljon meg vegyi fegyvereitől, és ezzel elkerülték a Szíriára nézve pusztító következményekkel járó amerikai légicsapásokat – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyi tárca vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ha az Egyesült Államok légicsapásokat hajt végre a szíriai rezsim ellen, a következmények még pusztítóbbak lettek volna.

“Elképzelni is borzasztó, hogy hova kerültek volna nemcsak a hordozható légvédelmi rakétarendszerek (MANPAD) és más ‘általános’ fegyverek, hanem ennek a tömegpusztító-fegyvernek a készletei is”

– mondta Lavrov.

A Damaszkusztól Keletre fekvő Kelet-Gúta térségében 2013 augusztusában elkövetett, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadás után Damaszkusz beleegyezett, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) által felügyelt egyik egyezmény keretében bejelenti és beszolgáltatja vegyifegyver-készletét a nemzetközi közösségnek. Az Egyesült Államok katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriában, ha Damaszkusz nem adja fel kémiai fegyverkészletét.

Összesen 1300 köbméternyi vegyi fegyvert – közöttük mustárgázt és szarint – foglaltak le Szíriában. Többségüket, amelyek mustárgáz és szarin elegyét tartalmazták – az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítették, majd hulladékká alakították át, amit később szintén megsemmisítettek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő eközben a Vesztyi FM orosz állami rádiónak kijelentette, hogy a Nyugat országai felelősek a szíriai nép szenvedéséért. Zaharova szerint a Nyugat öt éve “a terroristák háta mögött bujkáló” fegyveres ellenzékieket támogat, de most a szenvedő szíriai gyerekekről beszél.

Zaharova feltehetően az aleppói kisfiúról, Omrán Daknísről készült, a világhálón viharos sebességgel elterjedt felvételre utalhatott, amelyen az ötéves gyermek véresen, porosan ül egy mentőautóban. A gyermek fejsérüléseket szenvedett az aleppói Katerdzsi kerületre mért légicsapásokban.

mti