Nagy erejű földrengés rázta meg Mianmart


A Richter-skála szerinti 6,8-as erejű földrengés rázta meg szerdán Mianmar középső részét, és a festői szépségű Bagan híres pagodái közül többet is megrongált – közölte a délkelet-ázsiai ország rendőrsége.

A hatóságok tájékoztatása szerint a földmozgás nem szedett halálos áldozatokat. Egy spanyol turista könnyebben megsérült. A földrengés epicentruma a Mianmar középső részén fekvő Mandalaj városától mintegy 200 kilométerre délnyugatra, 84 kilométer mélyen volt Csauk városának közelében. Szemtanúk beszámolói alapján hatását még a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

Csauk mintegy 35 kilométerre található Mianmar történelmi fővárosától, a “négymillió pagoda városaként” is ismert, a turisták körében nagyon népszerű Bagantól. Mianmar az indo-ausztrál és az eurázsiai tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a térségben emiatt gyakoriak a szeizmikus mozgások. 2011 márciusában legkevesebb 74-en haltak meg Mianmarban az ország thaiföldi és laoszi határainál fekvő térségeit sújtó földrengésben.

mti