A sorkatonai kötelezettség visszaállításán gondolkodnak Németországban


Módosítja a német kormány a vészhelyzeti védelemről szóló tervet, amelyben szerepel a sorkatonai kötelezettség visszaállításáról szóló lehetőség is.

A vészhelyzeti védelem tervezetének kapcsán a németországi helyzetről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nógrádi azt mondta, hogy

a német társadalom azt várta, hogy a bevándorlóként érkezők fiatal, tehetséges, képzett, diplomás, nyelvet beszélő emberek, ám nem ez történt, megnőtt a bűnözés, a lakosság ma már nem érzi magát biztonságban.

Húsz év óta most először változtatják meg a vészhelyzeti védelemről szóló korábbi törvényt. A módosítás szerint

azt kérik a lakosságtól, hogy a jelenlegi helyzetben – amikor nem lehet tudni, mi lesz – mindenki tartson otthon öt napra elegendő vizet és tíz napra elegendő élelmiszert. Ezt a németek számára teljesen új

– szögezte le a szakértő, aki szerint a sorkatonaság visszaállításának terve is igaz, és könnyen is kivitelezhető, hiszen Németországban nem megszüntették a sorkatonai szolgálatot 20 éve, hanem csak felfüggesztették. Az ügyben óriási a szociáldemokrata párti és az ellenzéki tiltakozás is.

Nógrádi György szerint a küszöbön álló és a jövőre sorra kerülő tartományi választás kampányában a biztonság kérdése nagy szerepet játszik majd, valamint az is meghatározó lesz, hogy a koalícióban részt vevő két fő erő rendkívüli módon távolodik egymástól – írja a hirado.hu.