A tengerfenékre is atomerőművet építenének az oroszok


Tengerfenékre telepíthető atomerőmű ötletével állt elő a Rubin Központi Tervezőiroda – írja az atomernergiainfo. Az ötlet nem teljesen új, mivel a Jéghegy néven futó program gyökerei a ’80-as évekig, a hidegháborús időszakig nyúlnak vissza.

Talán ezért sem meglepő, hogy az alapállítás szerint katonai és polgári célokra is használható lesz a technológia. Az utóbbival kapcsolatban azonban némi kételyt ébreszt, hogy a kifejelsztését az amúgy atomtengeralattjárók tervezésével foglalkozó orosz társaság ígéri.

Inkább úgy kell mindezt érteni, hogy a projekt katonai célokra épül, vagyis: pénz nem számít, csak a hatása meglegyen. Még akkor is így van ez, ha a Rubin e technológiával célul az északi-sarkvidéki tengerfenék ásványkincseinek kitermelhetőségét jelölte meg. Az igazság ugyanis az, hogy az északi sarkkör jég alatti természeti kincsekért gyakorlatilag már most is néma háború zajlik.

A Rubin publikált tervei szerint a tengerfenékre telepített atomreaktor magját egy 24 megawattos reaktor jelentené, mely 11 hónapig önállóan működhetne, és az üzemideje 30 év lenne. Az Ekonomika Szevodnya (Gazdaság ma) nevet viselő portál erre írta azt, hogy mindez egy helyben rögzített atom-tengeralattjáróhoz teszi hasonlóvá a tervezett objektumot, plán,e hogy a fejlesztők is elismerik, erre alapozva akár víz alatti katonai bázisok létesítésére és energiaellátásra is alkalmas lehet a technológia.

Akinek még kétségei lennének: Viktor Litvinyenko, a tervezőcsoport vezetője elmondta, hogy a tervezés a Rubin irányítása alatt zajlik ugyan, de az építésbe beszáll a védelmi minisztérium mellett a Roszatom, a Gazprom és az Egyesült Hajóépítő Társaság is.

mti