Kijev miatt késik a gyalogos határátkelő átadása Ungváron


Szlovákia saját költségen már tavaly felépítette a gyalogos és kerékpáros infrastruktúrát a Felsőnémeti-Ungvár szlovák-ukrán közúti határátkelőn, de az ukrán fél késlekedése miatt csúszik a megnyitás – közölte a szlovák pénzügyminisztériuma.

Ukrajna a mai napig nem válaszolt a szlovák fél diplomatáinak. A két ország közötti gyalogos átkelő 2007-ig működött és nagy népszerűségnek örvendett. Ungvár központjából könnyen ki lehetett jutni menetrendszerinti busszal, taxival vagy akár gyalog is. Gyalogosan mindössze 15-20 perc kellett ahhoz, hogy valaki Szlovákiában legyen, amikor autóval vagy busszal akár két órát is kellett várni. A szlovák oldalon a határátkelőtől 200 méterre két üzlet és buszmegálló is várta a gyalogosokat. A gyalogos átkelős a felsoroltak miatt a szlovák és ukrán állampolgároknak is kényelmes volt.

2007-ben Szlovákia schengeni csatlakozása miatt állították le a gyalogos átkelést az ungvári és kisbereznai határátkelőn. A Kisberezna-Ublja határátkelő rekonstrukciója után 2008-ban itt már újra meg is nyitották a gyalogos átkelést. Az ungvári átkelőn a pénzhiány miatt csak 2014-2015 között hajtották végre a rekonstrukciót. Most csak egy minimális útfestésre lenne szükség az ukrán oldalon, a gyalogos átkelés helyének kijelölésére és a kijevi hatalom engedélyeztetésére, de ez egyelőre még késik.