Medvedcsuk szerint végleg odalett a Krím, de a Donbász még menthető


Viktor Medvedcsuk befolyásos ukrán politikus szerint Ukrajna számára lehetetlen visszaszerezni a Krímet.

Az oroszbarátként elkönyvelt politikus – aki személyes jó barátja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, sőt, egyenesen komák – a Szvoboda Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy bár a Krím félsziget de jure Ukrajnáé, ám de facto az már Oroszországé, s azt lehetetlenség visszaszerezni tőle. Egyúttal kritizálta a kijevi vezetést, amiért az önként lemondott a félsziget lakóiról.

A lemondást azzal érzékeltette, hogy Ukrajna leállította a félszigetnek adott villanyszolgáltatást, kereskedelmi embargót vezetett be, korlátozta a vízszolgáltatást, megszüntette a vasúti közlekedést oda.

A Donbászról is beszélt. Medvedcsuk szerint a kelet-ukrajnai területek még megtarthatók, de csakis úgy, ha a kijevi vezetés közvetlenül tárgyalásokat kezd az ottani népköztársaságok vezetőivel. Fegyveres úton nem lehet azokat a területeket visszaszerezni, vélte Leonyid Kucsma egykori államfő kabinetfőnöke.

Szerinte sem Brüsszel, sem pedig Washington nem engedné Ukrajnának, hogy teljes körű katonai lerohanást hajtson végre ott.

Medvedcsuk azt is elmondta, hogy az a tény, hogy ő közeli családi barátságban áll Putyinnal, segít neki az ukrán érdekek mellett lobbizni. Kijelentette még, hogy az orosz elnök is békét szeretne már Donbászon – írta a TSN.

Porosenko szerint visszaszerzik a Krímet és a Donbászt is