Medvedcsuk szerint végleg odalett a Krím, de a Donbász még menthető

donyeck12

Viktor Medvedcsuk befolyásos ukrán politikus szerint Ukrajna számára lehetetlen visszaszerezni a Krímet.

Az oroszbarátként elkönyvelt politikus – aki személyes jó barátja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, sőt, egyenesen komák – a Szvoboda Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy bár a Krím félsziget de jure Ukrajnáé, ám de facto az már Oroszországé, s azt lehetetlenség visszaszerezni tőle. Egyúttal kritizálta a kijevi vezetést, amiért az önként lemondott a félsziget lakóiról.

A lemondást azzal érzékeltette, hogy Ukrajna leállította a félszigetnek adott villanyszolgáltatást, kereskedelmi embargót vezetett be, korlátozta a vízszolgáltatást, megszüntette a vasúti közlekedést oda.

A Donbászról is beszélt. Medvedcsuk szerint a kelet-ukrajnai területek még megtarthatók, de csakis úgy, ha a kijevi vezetés közvetlenül tárgyalásokat kezd az ottani népköztársaságok vezetőivel. Fegyveres úton nem lehet azokat a területeket visszaszerezni, vélte Leonyid Kucsma egykori államfő kabinetfőnöke.

Szerinte sem Brüsszel, sem pedig Washington nem engedné Ukrajnának, hogy teljes körű katonai lerohanást hajtson végre ott.Medvedcsuk azt is elmondta, hogy az a tény, hogy ő közeli családi barátságban áll Putyinnal, segít neki az ukrán érdekek mellett lobbizni. Kijelentette még, hogy az orosz elnök is békét szeretne már Donbászon – írta a TSN.

Porosenko szerint visszaszerzik a Krímet és a Donbászt is