Porosenko még bízik a normandiai formátumban


Petro Porosenko, Ukrajna elnöke szerint a normandiai formátum biztosíthatná a minszki megállapodások életbeléptetésének előrehaladását. Ragaszkodunk ahhoz és reménykedünk is abban, hogy a normandiai formátum megújul.

“Oroszország miatt enélkül nem tudunk reménykedni a minszki megállapodások megvalósításában” – mondta Porosenko a CNN-nek adott interjújában. Megjegyezte, hogy nincs információja arról, hogy a szeptemberi kínai G20-csúcson asztalhoz ülhetnek-e a normandiai négyek külügyminiszterei.

„Putyin célja, hogy destabilizálja az ukrajnai helyzetet. Nincs szüksége sem Donyeckre, sem Luganszkra. Azt akarja, hogy Ukrajna része legye az orosz birodalomnak és destabilizálni akarja a világ biztonságát”

– nyilatkozta az ukrán elnök.
Korábban Leonyid Kucsma ukrán exelnök arról beszélt, hogy szerinte a minszki megállapodásból több már nem hozható ki, s hogy a minszki formátumtól további előrehaladást nem lehet elvárni. Helyette azt szorgalmazta, hogy közvetlenül a normandiai négyek kössenek megállapodást Kelet-Ukrajna kérdésében.