Zeman az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére szólított fel


Csehországnak csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek az Európai Unió Oroszország elleni büntetőintézkedéseinek a megszüntetését javasolják – jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök csütörtökön a dél-csehországi Ceské Budejovicében, amikor megnyitotta az Éltető Föld elnevezésű hagyományos mezőgazdasági kiállítást.

Milos Zeman szerint

a szankciók megkárosítják a cseh mezőgazdaságot, a cseh gazdákat és a cseh ipart is, s alapvetően a tanácstalanság bizonyítékai.

Az EU azután léptette életbe a szankciókat, hogy Moszkva elfoglalta a Krím félszigetet, továbbá azért is, mert Oroszország támogatja a Kijev ellenes kelet-ukrajnai felkelőket. A cseh államfő az EU intézkedéseit már korábban is nyilvánosan bírálta.
A szankciók – fejtette ki Zeman – senkinek sem segítettek, csak problémákat és károkat okoztak.

“A büntetőintézkedések a tanácstalanság megnyilvánulásai. Ha segíteni akarunk a cseh mezőgazdaságnak, akkor a Cseh Köztársaságnak az Európai Tanácsban végre az eddigi ködösítés helyett egyértelmű álláspontra kellene helyezkednie, és csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek a szankciók megszüntetését javasolják”

– húzta alá a cseh államfő. Zeman megemlítette, hogy a szankciók feloldását már korábban a francia gazdasági miniszter vagy a német külügyminiszter is javasolta.
“Az Európai Tanácsban továbbra is vannak olyanok, akik félnek dönteni, és félnek megszüntetni a szankciókat” – mutatott rá az elnök.
Kifejezte reményét, hogy a jövő évi mezőgazdasági kiállításra az Oroszország elleni gazdasági szankciók már a múltéi lesznek.
Milos Zeman hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a szankciók az EU-Oroszország viszony javulásának legnagyobb akadályát jelentik.

mti