Hazai gyártású rakétatípust teszteltek sikeresen Ukrajnában


Egy új, otthon gyártott rakétatípust teszteltek sikeresen Ukrajnában – jelentette be Olekszandr Turcsinov, a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) vezetője pénteken.

Turcsinov az RNBO által kiadott közlemény szerint kijelentette, hogy a rakéta orosz megfelelőjénél “jobban irányítható, ennél fogva hatékonyabb és pontosabban célba talál”. Elmondta továbbá, hogy a rakétákon kívül sikeresen teszteltek egy új rakéta-sorozatvető vezérlőrendszert is, amelyet szintén Ukrajnában gyártottak.

További részleteket a lőgyakorlatról nem hoztak nyilvánosságra, azt sem, hogy az új fegyverek tesztelést melyik lőtéren hajtották végre.

Jurij Birjukov elnöki tanácsadó két fotót tett közzé a tesztelésről Facebookon. Az egyiken Turcsinov áll, amint a tesztelést szemléli, a másikon pedig nagy távolságból egy rakétavető látható, amely 45 fokos szögben lő ki egy rakétát.
Petro Porosenko elnök már áprilisban beszélt ukrajnai hadiüzemekben folyó fejlesztésekről. Közölte, hogy hamarosan új, modern vezérlőrendszerek készülnek el, valamint rakéta-sorozatvetőket korszerűsítenek. Emlékeztetett arra, hogy

márciusban sikeresen tesztelték a szintén Ukrajnában gyártott, az Olha névre keresztelt tüzérségi lövedéket, amely 300 milliméter űrméretű Szmercs típusú rakéta-sorozatvetőkkel juttatható célba.

mti