Norvégia bezárja kapuit Oroszország felől


Kerítés épül a schengeni övezet legészakibb pontján, Norvégia és Oroszország közös sarkvidéki határán. Oslo a nagyszámú bevándorló miatt hozta meg a döntést, a 200 méter hosszú és 3,5 méter magas dróthatár még a tél beállta előtt megépülhet. Az emberi jogi szervezetek máris bírálják a „hidegháború hangulatát” idéző lépést, azonban Oroszország eddig nem jelezte, hogy kifogásolná a norvég tervet.

 

Felelősségteljes intézkedésnek nevezte a kerítésépítés ötletét Ove Vanebo norvég belügyi államtitkár, miután tavaly az északi állam több mint ötezer menedékkérőt fogadott. Norvégia a drótvonal gyors felhúzásával azt szeretné elérni, hogy a tél beálltával nehezebb legyen az erdőn keresztül az országba jutni. A skandináv állam északi részén található Storskog az egyetlen hivatalos határátkelőhely Norvégia és Oroszország között, a kerítés és egy új kapu ennek környékén fog megépülni, közölte a norvég kormány. A storskogi menekülthelyzet tavaly több alkalommal is címlapokra került, hiszen az érkező – többségében szíriai származású – bevándorlók biciklivel keltek át a határon. Az ok rendkívül egyszerű: az orosz törvények nem teszik lehetővé a határon történő gyalogos átkelést, a bevándorlók ezért döntöttek a már járműnek számító kerékpár mellet.

Moszkva ez idáig nem kifogásolta a kerítésépítés tervét, szemben az emberi jogi szervezetekkel. A legtöbb aktivista és az ellenzék egy része számokkal megy neki az oslói kormánynak, ugyanis a tavalyi menekültáradat ellenére idén egyetlen migráns sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül.

A térségben tavaly körülbelül 250 ezer norvég és orosz állampolgár kelt át a határon. A norvég határőrizet vezetője szerint a gyenge orosz rubel, a folyamatos útépítések és az Oroszországgal szembeni európai szankciók miatt ma kisebb a forgalom, azonban a pár száz méternyi kerítés nem változtat majd érdemben a helyzeten. „Ne csináljunk a bolhából elefántot” – fogalmazott Roger Jakobsen. Sajtóértesülések szerint a norvég munkások már meg is kezdték az előzetes munkálatokat Storskog közelében.

Amint arról már hírt adtunk, Magyarország miniszterelnöke bejelentette, megerősítik a kerítésrendszert a szerb határszakaszon.