Kelet-Ukrajna: két év rehabilitáció után tért haza a munkácsi határőr


Csütörtökön Munkács belvárosában szerettei, barátai és helyi aktivisták fogadták a közel két év rehabilitáció után hazatérő Rusztam Roszult.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat katonája még 2014. október 10-én szenvedett súlyos-életveszélyes sebesüléseket a kelet-ukrajnai fronton.


A Goloskarpat hírportál beszámolója szerint a határőr a donyeck megyei Volnovaha város közelében, szerezte sebesüléseit, miközben bajtársainak biztosított menekülési utat. Az első vonalban harcolók mind odavesztek, Rusztam lőtt- és repesz okozta sérüléseket szenvedett, minek következtében deréktól lefelé lebénult, és kerekesszékbe került.

A harcokban tanúsított érdemeiért harmadik fokozatú Bátorságért kitüntetést kapott az államtól.

A munkácsi férfin számos életmentő műtétet hajtottak végre, a rehabilitációját az önkéntesek anyagi segítségével Amerikában folytatta. Rusztam majd két év gyógykezelés után tért haza szülővárosába Munkácsra.

„Folytatom az edzéseket, a Los Angeles-i terápia jó eredményeket hozott. A folyamatos gyakorlásnak köszönhetően az orvosok pozitív prognózist jósolnak. Nem szabad feladnom, folytatnom kell a munkát”

– nyilatkozta hazatérését követően a katona.
A mozgássérült férfi azonnal szembesül azzal, hogy Munkács belvárosában nincs megoldva az akadálymentesítés problémája.