Adománygyűjtést indított a Fidelitas Kárpátaljáért


Újra adománygyűjtő akciót szervez a Fidelitas, idén a kárpátaljai nehéz sorsú árva és elhagyott gyermekeknek gyűjtenek – jelentette be Vincze Géza, a Fidelitas nemzetpolitikáért felelős alelnöke, valamint Péli Nikoletta, regionális igazgató közös csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A Fidelitas számos adománygyűjtési akciót szervezett az elmúlt években – emlékeztetett Vincze Géza, aki arról is beszélt, hogy tavaly a kárpátaljai magyar fiatalok megsegítésére indított gyűjtést a szervezetünk együttműködve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetével.

A kárpátaljai lakosság komoly nehézségekkel küzd a mindennapokban, az ukrajnai háborús konfliktus erősen kihat az életükre – fogalmazott. Kifejtette, az ukrán fizetőeszköz erősen devalválódott, a közüzemi díjak folyamatosan emelkednek, ezért a Fidelitas úgy gondolta, hogy nem maradhat tétlenek.

Az adománygyűjtés tavaly három pilléren nyugodott. Elindították a karpataljaert.hu oldalt, ahol átutalással lehetett pénzt felajánlani, országos süteményvásárokat rendeztek, és az akciót jótékonysági koncerttel zárták. Hat hónap alatt országszerte több mint 30 akciót rendeztek, 2,4 millió forintot gyűjtöttek össze – tájékoztatott a részletekről. Ezt a pénzt a Kárpátaljai Kulturális Szövetség jótékonysági alapjának juttatták el – idézte fel. Vincze Géza bejelentette, hasonló akcióval idén is készül a Fidelitas.

Péli Nikoletta regionális igazgató elmondta, az idei akció célja a kárpátaljai árva és elhagyatott gyermekek megsegítése. Kárpátalján közel 1500 gyermek nevelkedik állami intézetben – ismertette. A Sámuel Alapítvány célja, hogy a kárpátaljai árva és elhagyott gyermekek számára szerető családot, biztonságos otthont találjon. Az alapítvány az elmúlt 15 évben nyolc családtípusú gyermekotthont és egy befogadó családot hozott létre, több mint 70 gyermek számára biztosított az egészséges testi, lelki fejlődéshez szükséges körülményeket, tisztességes neveltetést.

A családtípusú gyermekotthonok nevelőszülői saját gyermekük mellé fogadnak be állami gondozásban lévő gyermekeket. Az alapítvány a meglévő otthonuk felújításában, illetve új ingatlan megvásárlásában segíti őket, valamint szakmai tanácsadás, továbbképzés és különböző programok segítségével nyújt mentális támogatást a családoknak.

Péli Nikoletta elmondta, a korábbi évhez hasonlóan idén is a www.karpataljaert.hu oldalon keresztül lehet adakozni, de több kisebb helyi akciót is terveznek a fidelitasosok. Az alszámlákon összegyűlt pénzt az adománygyűjtés végén a Sámuel Alapítványnak juttatják el. Ők az adományokat a kárpátaljai árva és elhagyott gyermekek megsegítésére, család típusú gyermekotthonok létrehozására, az azokban nevelkedő gyermekek testi, lelki fejlesztésére használják.

Forrás: fidesz.hu – fidelitas.hu