Szíria: egy egész várost üresítenek ki


Zajlik a civilek és a lázadók kiköltöztetése Damaszkusz elővárosából – tájékoztat az EuroNews. A darajai egyezséget mind a fegyveresek, mind a kormányerők sikerként értékelik.

Megérkeztek a szíriai Hamába a Damaszkusz elővárosából kiköltöztetett lázadók. A szíriai kormányerők és az ellenzék közötti megállapodás értelmében Darajából kimenekítik a civil lakosokat. Az ellenzéki harcosok szabadon elvonulhatnak. Mindkét oldal sikerként értékeli az egyezséget.

“Mintegy 4-5 ezer civilről és ezer fegyveresről lehet szó” – részletezte a kormányerők parancsnoka, aki úgy látja, a polgári lakosságot túszként tartották az ostromlott városrészben a Basár el-Aszád ellen lázadók.

A fegyverüket letevő lázadókat átköltöztetik a szintén ellenzék uralta északi Hamá és Idlib tartományba. Kézifegyvereiket megtarthatják, de nehézfegyverzetüket lefoglalják.

“Sokaknak úgy tűnhet, hogy ezek a kudarc és a legyőzöttség képei” – magyarázta a darajai lázadók egyik parancsnoka, Husszám Szalameh. Ő úgy értelmezi a megállapodást, hogy az a kitartást és a rezsim szövetségeseinek gyengeségét igazolja. Szerinte a szabad elvonulás helyett a halál várt volna az ellenzéki harcosokra, ha valóban lenne hatalma az elnöknek.

Tény, hogy a rezsim elleni felkelés egyik fészkének tartott fővárosi külkerületet négy év alatt sem sikerült bevennie a kormányerőknek.