A román kishatárforgalmi ingyenes, a magyar majd egy fél minimálbérbe kerül


Talán kevesen tudják, de tény: Románia – Magyarországgal ellentétben – ingyenesen állítja ki a határ mentén élő ukrán állampolgároknak a kishatárforgalmi kártyákat.

A KárpátHír birtokába jutott információk alapján, amíg a kárpátaljai magyaroknak fizetniük kell a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe való látogatásra jogosító kishatárforgalmi engedélyért, addig ugyanez Románia vonatkozásában ingyenes.

A hosszabb távú tartózkodásra jogosító román nemzeti vízumot szintén térítésmentesen biztosítják az arra jogosultaknak.

Románia 2015 májusától vezette be és tette ingyenessé a kishatárforgalmi rendszert az ukrán utazók számára. Előbb csak Bukovinában, azaz a Csernyivci megyében élők élhettek ezzel a kedvezményes lehetőséggel, de miután idén májusban Aknaszlatinán is megnyílt a román külképviselet, így ez a lehetőség a közelben élő kárpátaljaiak, köztük a magyarok számára is elérhetővé vált.

A soknemzetiségű Felső-Tisza-vidéki bányászvárosban 2016 májusában nyitotta meg kapuit az ottani tiszteletbeli konzulátus. Az átadóünnepségen jelen volt Pavlo Klimkin ukrán és Lázár Komeneszku román külügyminiszter is. Kormányaik nevében itt írták alá azt a megállapodást, aminek az értelmében ingyenessé vált a nemzeti vízum megszerzése is.

Ez a fajta méltányossági román gyakorlat dicséretre méltó, nem úgy, mint a magyar eljárás. Az ungvári és a beregszászi képviseleten a mai napig fizetni kell a kishatárforgalmi kártyáért, arról már nem is szólva, hogy meglehetősen sokat, egy hónapot is várni kell az engedély elkészültéig. Kiállításának díja 20 euró, ami közel 600 hrivnyának felel meg, azaz majdnem eléri az ukrajnai minimálbér összegének a felét. De legalább a kiskorúak, a diákok és a nyugdíjasok számára ingyenes.

A KárpátHír utánajárt és kiderítette, további problémát okoz, hogy rendszerint hosszú heteket kell várni már az időpontfoglaláskor is. Beregszászban jelenleg csupán szeptember utolsó napjaira lehet bejelentkezni ügyintézésre. Ha ehhez hozzávesszük, hogy további egy hónap, amíg elkészül az engedély, akkor az azt jelenti, hogy aki most szeretne ilyen kártyát kérelmezni, annak gyakorlatilag novemberig kell várnia arra, hogy azzal utazni is tudjon a szomszédba. Egyébiránt a C-típusú vízumok beadásához szintén hosszú heteket kell várni Beregszászban és Ungváron egyaránt.