Rémisztő a baleseti statisztika Kárpátalján


A nemzeti rendőrség által nyilvánosságra hozott adatok alapján 2016 első felében 444 személyi sérüléssel járó baleset történt Kárpátalján. ezek során 547-en sérültek meg, 73-an pedig meghaltak. A balesetek előidézésében szerepet játszó okok között továbbra is vezető helyen áll az ittas vezetés és a megengedett sebességhatár túllépése. A balesetek 73 százaléka lakott területen történt.

Ezek a számok bizony növekvő tendenciát mutatnak. Talán attól remélhető majd némi változás, hogy augusztustól nagyon megemelkedtek az ittas vezetésért kiszabható büntetési tételek. Akit elsőre meszelnek le, az 10 200 hrivnyát lesz kénytelen befizetni és a jogosítványát is bevonják. Aki másodjára bukik le, már 20 400-at fog fizetni, és öt évig nem ülhet kormány mögé.

A polícia tájékoztatása szerint a romló kárpátaljai állapotokban az is közrejátszik, hogy sok fiatal, rutintalan vezető olcsón vesz magának külföldi rendszámú autót, és száguldozásba kezd az utakon. Becslések szerint a megyében jelenleg 40 ezer olyan külföldi rendszámú autó van, melyek tulajdonosai ötnaponta kénytelenek „tranzitálni” a határon.

Ukrajnai országos viszonylatban is ijesztőek a baleseti statisztikák. 2015 folyamán 3900-an haltak meg valamilyen közúti baleset következtében. 2016 első felében 72 ezer karambolban 15 500-an sérültek meg. Ukrajnában százezer lakosra 10,8 személy jut, aki az utakon leli halálát. Svédországban ez a mutató háromszor kisebb.