72 tömegsírra bukkantak az Iszlám Állam területein


Az AP amerikai hírügynökség 72 tömegsírt dokumentált az Iszlám Államtól (IÁ) visszafoglalt iraki és szíriai területeken, és valószínűsíti, hogy ez a szám még növekedni fog a terrorszervezet visszaszorításával párhuzamosan.

Az AP keddi beszámolója szerint interjúk, műholdfelvételek és saját kutatásai alapján határozta meg a tömegsírok számát, amelyek közül a legkisebb három tetemet rejtett, a legnagyobb feltehetően több ezret. Sok esetben csak a túlélők visszaemlékezései, az IÁ propagandaanyagai vagy műholdfelvételek alapján lehet megbecsülni, hogy hány tetemet rejtenek a tömegsírok – teszi hozzá az amerikai hírügynökség. Az így készített összesítések alapján 5200 és több mint 15 ezer közé tehető a bennük elhantolt áldozatok száma.

Szinte minden területen, ahonnan kisöpörték a dzsihadistákat, újabb és újabb tömegsírok bukkannak elő, sokat közülük – például amilyen az iraki Ramádi stadionjában van – könnyű megtalálni, többségük csak egy vékony földréteggel van elfedve.

Szirvan Dzsalál, a tömegsírok feltárásával foglalkozó Iraki Kurdisztáni Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy a dzsihadisták minden tömegmészárlási technikát bevetettek: lefejezték áldozataikat, lelőtték őket vagy éppen autóval gázoltak át rajtuk, és még csak meg sem próbálták elfedni a borzalmas bűntények nyomait.

Szíriában feltehetően több százra tehető a tömegsírok száma, de eddig csak 17-re derült fény, és nagy részükhöz nem lehet hozzáférni, feltárásuk csak a dzsihadisták elűzése után jöhet szóba. Nagy tömegsírokra bukkantak Deir-ez-Zór tartományban.

Az AP feljegyez egy esetet, amikor a térség elfoglalásakor a dzsihadisták meggyilkolták egy ottani törzs mintegy ezer tagját.

A helyszínen találtak egy tömegsírt, amely közel négyszáz áldozat tetemét rejti. Rakka tartományban 160 katona földi maradványát találták meg hét nagy gödörben – a dzsihadisták azután végezték ki őket, hogy lerohanták a támaszpontjukat.

mti