Idegen naprendszerből érkezett jeleket fogtunk


SETI-kutatók sokasága fordította új irányba a műszereit arra a hírre, hogy erős jelet fogtak egy távoli naprendszerből. Orosz kutatók észlelték a jelet még tavaly májusban egy 6,3 milliárd éves csillag irányából, a Herkules csillagképben.

A csillag 95 fényévnyire van a Földtől. A szokatlan jelet az Orosz Tudományos Akadémia RATAN-600 nevű teleszkópjával észlelték, amely Oroszország délnyugati részén, Zelencsukszkajában van. Egészen mostanáig titokban tartották a tudományos közösség előtt is. A kutatók egymás között adogatták azt a tanulmányt, amely a HD164595 irányából jövő erős jelről szólt.

A titokzatos csillagról annyit tudnak, hogy valószínűleg a Naphoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyelőre csak egy Neptunuszhoz hasonló gázóriást találtak a naprendszerben, ezt fantáziadúsan HD164595b-nek nevezték el. A bolygó sokkal közelebbi pályán kering napja körül, mint a Merkúr, így ezen valószínűleg nincs élet. De ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek más bolygók is a naprendszerben, talán még kőzetbolygó is- írja az Index.

Ha az említett jelet minden irányba ilyen erősen sikerült elküldeni, mint amilyen erősen itt a Földön észlelték, akkor az azt jelenti, hogy óriási energiára volt szükség ehhez. Seth Shostak ezt 1020-on wattra becsüli, ez a százszorosa annak, amennyi energiát az egész Föld kap a Naptól. Vagyis elméletileg ez egy Kardasev 2. típusú civilizációra utalhat. Nikolaj Kardasev szovjet csillagász még 1964-ben javasolt egy skálát, amely több fokozatba sorolja az idegen civilizációkat. Az 1-es típus bolygójának uralja az erőforrásait, a 2-es típus csillagának és bolygórendszerének, a 3-a típus galaxisának is uralja az erőforrásait. A skálán persze törtszámok is lehetnek, az emberi civilizáció még 1-es szint körül/alatt van.

Ugyanakkor ha valamilyen okból csak a Föld irányába küldtek ilyen erős jelet, akkor ehhez elég egy Kardasev 1-es típusú civilizáció is. Persze ez is elképesztő mennyiségű energiát jelentene, nagyjából annyit, amennyit az emberiség összesen használ, beleértve az össze autót, repülőt, elektronikus eszközöket és minden erőművet. Persze ez mind erősen elméleti feltevés, hiszen magáról a jelről semmit nem tudunk és kétséges, hogy valaha is bebizonyítják róla, hogy földönkívüliek küldték.