Változások a szubvencióban


A szociálpolitikai minisztérium tájékoztatója szerint növelik a lakossági tarifatámogatások önrészét. Ha a szubvencióra jogosultak eddig átlagosan a közműdíjak teljes összegének 12 százalékát voltak kötelesek téríteni, az új fűtési idényben ez 15 százalékra módosul.

A kötelező önrész egyébként függ a lakásba bejelentett családtagok jövedelmétől is. Minél többet keresnek, annál többet kell fizetniük.

Ha például egy háromtagú család egy minimálbéren él, úgy a szolgáltatásokért annak 2,6 százalékát köteles téríteni. Változott a munkanélküliek tarifarendszere is.

Amennyiben a család munkaképes korban lévő tagja hivatalosan sehol nem dolgozik, a szubvenciót az eddigi egy helyett két minimálbér összege alapján (jelenleg 2900 hrivnya) fogják számfejteni.

Fontos tudnivaló, hogy a támogatás összege 35,22 négyzetméter lakterületre terjed ki, plusz 13,65 négyzetméter minden, a lakásba bejelentett személy után. A háromtagú família esetében az állami támogatás 76,71 négyzetméterre terjed ki. Az ezen felüli lakterületre nem jár szubvenció – írja a Kárpáti Igaz Szó.