Az első lépés: nemzetközi nyitás a DNR részéről


A cseh parlamenti képviselők augusztus 29-én meghívót kaptak a Donyecki Népköztársaság (DNR) európai érdekképviseletének megnyitójára Ostrava városában.

Erről maguk a cseh parlamenti képviselők írtak a közösségi oldalaikon mellékelve a meghívó másolatát. A megnyitóra szeptember elsején kerül sor Ostravában, a Merkur hotelben. A meghívót a Donyecki Népköztársaság csehországi tiszteletbeli konzulja, Nela Liskova írta alá, aki korábban a cseh szociáldemokrata párt tagja volt. Ezután több kisebb pártban tevékenykedett és végül a Nemzeti Önvédelem pártban kötött ki. Liskova Donyeckben is volt és támogatásáról biztosította a felkelőket. A DNR-központ egy társadalmi szervezetként kel életre.

Csehország persze hivatalosan nem ismer el semmilyen DNR nagykonzulátust a területén, de a különféle szervezetek olyan neveket adhatnak maguknak, amelyet akarnak, amíg nem sértik a cseh törvényeket. Ukrajnával ellentétben Csehország nem minősíti terrorista szervezetnek sem a DNR-t, sem az LNR-t, ezért betiltani sem tudja az új szervezeteket, amíg azok nem tesznek semmi törvényelleneset.

Mindeközben Csehország Külügyminisztériuma jelezte, semmilyen módon nem ismeri el a DNR-t önálló köztársaságként és nem támogat semmilyen diplomáciai együttműködést a felkelőkkel. A nyilatkozatban kijelentik, hogy az Ostravában nyitott DNR iroda egy társadalmi szervezet és nem minősül diplomáciai intézménynek. Amennyiben az iroda vezetője tiszteletbeli konzul megnevezést használ, akkor azon nyomban követelni fogják, hogy szüntessék meg ennek a címnek a használatát.

Az ukrán parlamenti képviselők is felháborodtak a csehországi DNR képviselet megnyitásán. Képviselők egy csoportja levelet írt Vaszil Hricaknak, az SZBU vezetőjének, hogy vizsgálják ki az ügyet. Amennyiben bűnjelet találnak, akkor követelni fogják, hogy Nela Liskovát helyezzék nemzetközi körözés alá. Az ukrán képviselők vádja szerint Lisková tevékenysége toborzó jellegű és egy Ukrajnában terrorista szervezetként számon tartott szervezetnek dolgozik.