Megindulnak az amerikai gépek Kubába


Ötvenöt év kihagyás után először szállhat le Kuba területére az USA-ból érkező polgári repülőgép.

Ötvenöt év kihagyás után először szállhat le holnap Kuba területére az USA-ból érkező polgári repülőgép: a floridai Fort Lauderdale-ből induló JetBlue Flight 387 valamivel délelőtt 11 előtt landolhat Santa Clarában. Az utasok között lesz Anthony Foxx, az USA közlekedési minisztere, más hivatalos személyek, fotósok, újságírók társaságában – írták hírügynökségek –, a 150 ülés alig fele jut a “normál” utasokra. A továbbiakban napi, illetve heti járatok tucatjai érkezhetnek az USA számos városából a sziget tíz településére, de Havanna egyelőre nincs a desztinációk között.

Az 1961-es szakítás után a két ország tavaly vette föl újra a diplomáciai kapcsolatot; az USA polgárainak általában még tilos Kubába utazniuk, a kivételek száma azonban gyarapszik. A kubai származású amerikaiak már 2001 óta mehetnek Kubába chartergépeken családlátogatásra, az Obama-kormányzat pedig folyamatosan lazított a korlátozásokon. Ma 12 kategória alapján lehet engedélyezett utazásra jelentkezni, beleértve az oktatási, vallási vagy humanitárius okokat, de az USA állampolgárainak írásban kell igazolniuk, hogy ilyen céllal mennek.

Tavaly mintegy 93 ezren érkeztek az USA-ból Kubába – közölte kubai adatokra hivatkozva a CNN –, ez ugyan csaknem a duplája az egy évvel korábbinak, de még mindig nagyon messze van a lehetőségektől. A már betervezett légijáratokon évente több mint 1,4 millió utas érkezhetne a szigetre – számolta ki a Bloomberg –, erre azonban csak akkor van esély, ha a kongresszus teljesen feloldja az embargót – írta a VG.hu.