Putyin külön-külön egyeztet az ukrán helyzetről


Nem lesz normandiai formátumú találkozó a Kínában rendezett G20-csúcson. Erről Jurij Usakov, az orosz elnök segédje nyilatkozott. Tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin külön találkozókon egyeztet a kelet-ukrajnai konfliktusról.

A francia elnökkel szeptember negyedikén, a német kancellárral pedig szeptember ötödikén fog találkozni. Korábbi megállapodások szerint egy háromoldalú találkozóra került volna sor, ahol az ukrajnai helyzetről, valamint az elakadni látszó minszki folyamatokról is tárgyaltak volna.
Oroszország a krími események után döntött úgy, hogy inkább Ukrajna nélkül tárgyal a kialakult helyzetről.

„Ukrajna nem tagja a G20-nak, de Porosenko elnök egy telefonbeszélgetésben azt ajánlotta, hogy használjuk ki a Kantonban rendezett csúcsot egy normandiai formátumú magas szintű találkozóra. Ez a találkozó a krími események után nem célszerű”

– fogalmazott Usakov.

Mint az ismeretes, az orosz titkosszolgálat az ukrán védelmi tárca felderítőit leplezte le a félszigeten, akik terrortámadásokkal akarták destabilizálni az ottani helyzetet. Putyin akkor azt mondta, hogy úgy látszik, „Ukrajna inkább a terrort választja a béke helyett”.