Rácz László örül a Hoverla csődjének


Bizonyos értelemben örülök annak, hogy csődbe ment az Ungvári Hoverla futballklub, lehet, ha ez tíz éve történik, akkor a Kárpátaljai labdarúgás nem tartana ott ahol – fogalmazott Nagyszőlősön Rácz László a Dinamo Kijev KEK-győztes és a szovjet válogatott Európa-bajnoki ezüstérmes középpályása, aki most a fővárosi klub öregfiúk csapatával járja az országot.

A legendákból – 11 egykori Szovjet sportmester – összeállt gárda a Nagyszőlősi FC öregfiúk csapatával játszott egy gálameccset Nagyszőlős 754 éves fennállása alkalmából rendezett hétvégi ünnepségsorozat keretében. A meccset megelőző sajtótájékoztatón beszélt a kárpátaljai futball helyzetéről, és jövőjéről a fancsikai születésű Rácz László.

„A hetvenes években, amikor az Ungvári Hoverla csak a másodosztályban játszott meg tudta tölteni az Avangard Stadion lelátóit. Más idők voltok, de nem változott annyit a világ. Nem hiszem, hogy Kárpátalján ne lennének olyan tehetős emberek, akik szeretik a focit és hajlandóak befektetni ebbe. Van egy álmom – az én közreműködésemmel vagy anélkül valósul meg teljesen mindegy – szeretnék egy olyan Kárpátaljai csapatot, amelyben csak is saját nevelésű játékosok játszanak. Lehet az Nagyszőlősön vagy akár a megyeszékhelyen, nem kell nekünk az első osztály elég, ha a másodosztályba szerepel. Egy olyan gárda, mint az Athletic Bilbao, ahol csak baszkok futballoznak. Nem azért mert nem szeretik a spanyolokat, hanem azért, mert a sajátjaik, ha kell meghalnak a csapatukért a pályán” – vélekedett az egykori közpályás.

Rácz azt is elmondta, hogy információim szerint jelenleg több mint 100 12 és 14 év közötti kárpátaljai tehetség futballozik magyarországi utánpótlásklubokba, játszik a korosztályos válogatottban, miután megkapja a magyar állampolgárságot. Ugyanakkor megérti ezeket a fiatalokat, hiszen jelenleg nincs a számukra perspektíva Kárpátalján.