Újabb terrorellenes lépés a németektől – jönnek az átvilágítások?


A mostani szabályozás szerint a Bundeswehrhez jelentkezőknek mindössze egy erkölcsi bizonyítványt kell benyújtaniuk, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy elkötelezettek az alaptörvény mellett.

Jelenleg évente alig néhány száz átvilágítást végeznek, jellemzően olyan emberekét, akik nemzetbiztonsági szempontból kényes feladatot kapnak, például államtitkokat kezelnek. A kormány szerint a szigorításra azért van szükség, mert a szélsőséges iszlamista körök embereket igyekeznek bejuttatni a hadseregbe, hogy katonai képzettséget szerezzenek.

A tervek szerint az átvilágítást a katonai elhárítás (Amt für den Militärischen Abschirmdienst – MAD) szakemberei végzik majd, elsődleges becslések szerint akár évente 20 ezret, a jogszabály-módosítást azonban még el kell fogadnia a parlamentnek. A szakemberek azzal számolnak, hogy ez biztosan megtörténik, így az intézkedés várhatóan jövő július 1-jén lép életbe. A Bundeswehrnél egyébként jelenleg 176 841 katona szolgál, közülük 338-ról feltételezik, hogy közük lehet az iszlamistákhoz.

mti