A háborúra kell a pénz, ezért ösztöndíj nélkül maradhatnak a diákok


Ukrajnában ma kezdetét vette az új tanév. Az egyetemisták úgy vágtak bele az őszi szemeszterbe, hogy még nem tudják, fognak-e kapni ösztöndíjat.

A pénzügyminisztériumban találták ki, hogy mivel a költségvetés számára igen megterhelő az egyetemistáknak és főiskolásoknak kifizetett évi többmilliárd hrivnya, ezért ezeket a kiadásokat drasztikusan lefaragják. Az elképzelések szerint 2017 januárjától csak a szociálisan rászorulók kapnának anyagi segítséget a tanulmányaikhoz, valamint azok, akik jeles diákok. Jelenleg az ösztöndíjhoz az kell, hogy a hallgatónak ne legyen egyetlen hármas osztályzata sem.

Átlagosan 830 hrivnya az egyetemi ösztöndíj.

A diákok természetesen nagy felháborodással fogadták az egészet. A minap egy kijevi sajtótájékoztatón tortával dobták meg a pénzügyminiszter-helyettest, s a szemére vetették, hogy Kijev inkább a háborút pénzeli, mintsem az oktatást vagy mondjuk a siralmas állapotban lévő medicinát.

Látva a hatalmas ellenszélt, most Volodimir Kovtunec, az oktatási tárca helyettese arról beszélt, hogy nem hoznak elkapkodott döntést, alaposan átgondolják az ösztöndíjak eltörlésére tett kormányzati javaslatot.