A jegybanknál mindent megtudnak magyarázni


Az ukrán központi jegybanknál megmagyarázták, miért gyengül a hazai fizetőeszköz.
A nemzeti banknál, mint ahogyan az általában szokás itt, mindenféle külső tényezőre fogták a hrivnya gyengülését, persze a legfőbb pénzintézet és a kormány ebben sem hibás.
Oleg Csurij, a jegybank alelnöke úgy látja, hogy

a valuta iránt megnövekedett a szezonális kereslet, amihez hozzájött még a feszült krími helyzet és az ismét kiéleződő donbászi konfliktus.

További gondot jelent, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ismét elhalasztotta az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséget.

A funkcionárius ugyanakkor bizakodó. Elmondta, hogy az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 30 millió dollárt dobott a piacra, ami segíthet stabilizálni a hrivnya árfolyamát. Ezt segítheti még, hogy hamarosan beindul a búza európai értékesítése, valamint a várakozások szerint megnőhet a vas és az acél nemzetközi ára, ami több bevételhez juttatná az exportőröket, aminek kedvező hatása lehet az egész pénzügyi szektorra.

Csurij ezért úgy látja, Ukrajna tartani fogja az idei évre remélt 12 százalékos inflációs mértéket, és nincs veszélyben a jövőre tervezett 8 százalékos ütem sem. Ukrajnában hetek óta gyengül a hrivnya, ezen a héten sok helyen a dollár már átlépte a 26 hrivnyás árfolyamot, az euró pedig a 29-et. Hasonlóra tavasz óta nem volt példa.