Moszkva aggodalmát fejezte ki Ankarának a török katonai műveletek miattOroszország aggodalmát fejezte ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török hivatali partnerének, Mevlut Cavusoglunak a török fegyveres erők és az Ankara által ellenőrzött ellenzéki fegyveresek észak-szíriai műveletei miatt.

(COMBO) This combination of pictures created on December 03, 2015 shows
a file photo taken on September 27, 2015 of Russia Foreign Minister Sergey Lavrov (R) and a file photo taken on July 25, 2015 of
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu. 
Lavrov said on December 2, 2015 he was willing to meet his Turkish counterpart this week for the two countries' first high-level face-to-face talks since Ankara shot down one of Moscow's warplanes. / AFP / ADEM ALTAN AND DOMINICK REUTER

A külügyminiszterek kapcsolatfelvételét a török fél kezdeményezte. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán kijelentette: Moszkva figyelemmel kíséri a török hadsereg szíriai akcióit és arra szólítja fel a török felet, hogy egyeztesse hadműveleteit a szíriai hatóságokkal.

“Figyelemmel követjük a török fegyveres erők akcióit Szíria északi részén. Feltétlenül osztozunk a Török Köztársaság törekvésében, hogy harcol az Iszlám Állam (terrorszervezet) képében jelentkező nemzetközi gonosz ellen, de szeretnénk újra felhívni a figyelmet a nemzetközi jog betartásának szükségességére, és arra, hogy egy szuverén állam területén bármilyen harci cselekményt egyeztetni kell az adott ország törvényes kormányával”

– mondta az orosz külügyi szóvivő.
Zaharova egyúttal arra hívta fel Ankarát, hogy csapatai a terrorelhárítási művelet során válogassák meg a célpontjaikat és ne mérjenek csapásokat a szíriai kurdok állásaira, akik szintén az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcolnak. A szóvivő szerint a legfontosabb feladat az, hogy a terrorfenyegetés ellen egységfontban lépjenek fel az érdekelt felek.

A szóvivő szerint Moszkva abban bízik, hogy Darajában szerzett tapasztalatokat – a kormánycsapatok által ostromgyűrűbe vont damaszkuszi elővárosban a dzsihadisták számára lehetővé tették, hogy háborítatlanul Idlíbbe távozzanak – egész Szíriában alkalmazni fogják a harcok beszűntetése érdekében. Zaharova rámutatott, hogy a Szíriáról folytatott orosz-amerikai párbeszéd legfontosabb kérdése továbbra is az ellenzéki erők elkülönítése a terroristáktól.

mti