Pedagógus béremelés lesz jövőre


Az ukrán kormány jövőre megemelné a tanárok bérét, de a legnagyobb figyelmet továbbra is a hadi kiadásoknak szentelik.

A kabinetnek elvileg szeptember közepéig be kell nyújtania a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentnek. A büdzsé projektjéről árult el néhány részletet a miniszterelnök.
Volodimir Grojszman hangsúlyozta, a tanárok jövedelmét biztosan emelni fogják. Az is biztos, hogy a 2017-es költségvetésben a GDP 5 százalékát fordítják a védelmi kiadásokra, azaz továbbra is a háborúra költi majd el Ukrajna a legtöbb pénzt.

A kormányfő ígérete szerint legalább 14 milliárd hrivnyát irányoznak elő az úthálózat modernizációjára. 5,5 milliárdat szánnak a farmergazdaságok segítésére. Emellett jelentősen megnövelik a külképviseletek finanszírozását, mert szeretnének egy kereskedelmi misszióhálózatot kiépíteni a világban, hogy jobban tudjanak lobbizni az ukrán termékek európai térhódításáért, valamint az ide érkező befektetések érdekében.

Grojszman abban is bízik, hogy 2017-ben már határozott gazdasági javulás jöhet, s úgy gondolja, idén ősszel semmilyen gazdasági és politikai megrázkódtatás nem fogja éri Ukrajnát.