Ellenvélemény – válaszok és kérdések


A KárpátHír is feldolgozta azt a rosszindulatú, szándékosan sarkító írást, amit Olekszandr Havros nacionalista érzelmű ukrán publicista közölt a kárpátaljai nemzetiségi helyzetről.

A szerző azt próbálta bizonygatni, hogy mennyire természetes folyamat részeként lett mára ukrán többségű ez a vidék, s hogy a magyarok és a többi nemzetiség önszántából megy el innen, vagy olvad be az ukrán közegbe. Szerinte ma már Kárpátalja egyértelműen ukrán érzelmű és kötődésű régió, ahol már senki sem emlékszik és senkit sem érdekel a magyar vagy éppen a csehszlovák múlt.

Ugyan már több nap is eltelt, amióta elolvastam ezeket a sorokat, de mostanáig sem sikerült megnyugodnom az abban leírtak miatt. Nyomdafestéket is tűrő szavakkal nem is tudnám érzékeltetni a véleményemet a szóban forgó förmedvényről, ezért inkább nem is jellemezném annak stílusát, sem tartalmi igazságát.

Ha tehetném, akkor inkább kérdéseket fogalmaznék meg Havrosnak. Például tisztában van-e azzal, hogy

a kommunista szovjet múltnál is jobban megviselte a magyar oktatási rendszert a független Ukrajna egy-két kormányának a kisebbségellenes politikája, emlékezzünk csak a hírhedt Vakarcsuk-rendeletre, ami kísérletet tett a teljes önálló oktatási hálózatunk felszámolására. Tudja-e, hogy Ukrajna a mai napig nem teljesíti több nemzetközi kötelezettségvállalását a kisebbségi jogok, a nyelvhasználat terén. Született ugye egy regionális nyelvhasználatról szóló törvény is, ami jogilag ugyan létezik, de amúgy meg beszélni sem szabad róla, nem hogy kérni a benne megfogalmazott, törvényi szintre emelt dolgokat. Eleve, tisztában van-e azzal, hogy Ukrajna vonatkozásában eleve nem beszélhetünk jogállamiságról…

De ennél sokkal prózaibb dolgokkal is előhozakodnék, ha ismerném ezt a figurát. Magyarázza már meg, miért van az, hogy az ő ukránjai is menekülnek Kárpátaljáról, miért nem szeretik ezt az országot és vágynak máshova? Tudja-e, hogy nagyon sok ukrán településen mekkora népszerűségnek örvend a magyar nyelvtanulás, a kárpátaljai ukránok többsége gondolkodás nélkül lecserélné az ukrán paszportját az európai uniós magyar okmányra?

Nagyon kíváncsi volnék arra is, hogy milyen eredményt hozna egy megismételt 1991-es referendum is.

Ami szerinte természetes folyamat volt az elmúlt hetven évben, az szerintem meg mesterséges és gonosz politika eredménye. És miközben ő nyomja a nagy ukrán propagandát, az eszébe sem jut persze, hogy hányan vallanák magukat inkább ruszinnak ukrán helyett, de ugye a kijevi rendszer ezt sem teszi lehetővé, mert attól félnek, így kiderülne, mit is akar és mit is gondol Kárpátalja!

Nemes István