Exhumálták Márton Áron földi maradványait


Az erdélyi katolikus püspök halálának 36. évfordulójára készülve exhumálták földi maradványait. A fa koporsót kivették a kripta eddig elfalazott cellájából, és egy érckoporsóba helyezték, később egy szarkofágot építenek neki a gyulafehérvári püspöki székesegyház egyik mellékkápolnájában. A gyulafehérvári püspöki székesegyház altemplomában csütörtökön exhumálták Márton Áron erdélyi római katolikus püspök földi maradványait – közölte Potyó Ferenc érseki helynök.

A püspök maradványait tartalmazó fa koporsót kivették a kripta eddig elfalazott cellájából, és egy érckoporsóba helyezték. Hozzátette: a székesegyház déli mellékkápolnájába szarkofág alakú kőkoporsót készítenek, és ebbe kerül majd a püspök maradványait tartalmazó érckoporsó. Az érseki helynök szerint mindezzel azt szeretnék lehetővé tenni, hogy bárki leróhassa kegyeletét a boldog emlékezetű püspök előtt, és imádkozhassék a boldoggá, majd szentté avatásáért.

Potyó Ferenc elmondta: Márton Áron kőszarkofágját szeptember 29-én, halála 36. évfordulóján leplezik le ünnepi szent mise keretében, melyre a romániai katolikus püspöki kar valamennyi tagját, a testvéregyházak püspökeit, és a magyar kormány képviselőit is meghívták.

Márton Áron, az erdélyi katolikus egyház püspöke 1980-ban hunyt el, Erdő Péter bíboros, prímás szavai szerint a második világháború idején “és az azt követő nehéz években az emberi jogok és a keresztény szeretet következetes, kiegyensúlyozott, bátor képviselője volt”.

mti