Görögországban rekedt migránsok tüntettek


Görögországban rekedt migránsok tüntettek csütörtökön az ország négy helyszínén is menedékkérelmük elbírálásának elhúzódása miatt.

Mintegy 500 migráns gyűlt össze a második legnagyobb görög városban, Szalonikiben és azt skandálták: “nyissák meg a határokat”. “Már hat hónapja vagyok itt, és itt rekedtünk. Az Olaszországba érkező emberek átkelhetnek a határokon. De nekünk nem szabad, nem értem miért” – mondta egy 21 éves szíriai menekült, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kezére került Rakkából származik.

Tüntetések voltak az égei-tengeri Híosz és Leszbosz szigeteken is, míg a görög-macedón határ közelében lévő egyik menekülttábor lakói nagyjából fél órán keresztül zárták le a két országot összekötő autópályát.

A rendőrség szerint egyik tüntetésen sem történt őrizetbe vétel.

Mintegy 60 ezer menekült rekedt Görögországban, miután márciusban a balkáni országok lezárták a határaikat, illetve életbe lépett a menekülthullám feltartóztatását célzó EU-török menekültügyi egyezmény.

A legtöbb görögországi menekülttábor mára túlzsúfolttá vált.

A menekültek egyre nagyobb számban próbálnak átszökni a görög-macedón határon. Többen az erdős határ menti térségekben bujkálnak és éjszaka próbálkoznak az átkeléssel.
Az észak-görögországi rendőrség szerint az elmúlt nap során 196 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a határ közelében és szállítottak menekülttáborokba. Ez volt az EU-török megállapodás életbe lépése óta mért legmagasabb szám – tették hozzá.

mti