Mégis létezhettek az SZBU titkos börtönei


Nagy nemzetközi felháborodást keltett, hogy az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint Ukrajnában titkos börtönöket tart fel a titkosszolgálat.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal (SZBU) próbálja ugyan ennek az ellenkezőjét bizonyítani, de most nehéz helyzetbe került, mert jelentkezett egy donbászi férfi, aki részletesen mesélt fogva tartásának körülményeiről.
Nyikolaj Vakaruk 33 éves bányász, a Donyeck megyei Ukrajinka település lakója.

Állítása szerint 585 napot, 2014 decemberétől 2016 júliusa végéig volt kénytelen eltölteni az SZBU harkovi titkos börtönében.

Azt mesélte, hogy mivel megromlott az egészségi állapota, még egy veseműtétet is elvégeztek rajta. Egy kórháza vitték, ahol álnéven műtötték meg.

Idén július 25-én engedték szabadon, 100 hrivnyát adtak neki, hogy valahogyan hazajusson. Állítása szerint őt és még 12 embert engedtek el, de 5 személyt még bent tartottak. Úgy számolt, hogy amíg ő fogságban volt, legalább 70-en fordultak meg ebben az eltitkolt börtönben.
A szerettei azt hitték, már meghalt. El is temették. A rendőrség bázisában 2015 januárjától eltűntként tartottak számon.