2017-től bevezethetik az állami egészségbiztosítást Ukrajnában


Jövőre működésbe kell lépnie az állami egészségbiztosítási rendszernek – közölte Pavlo Kovtonyuk egészségügyi miniszterhelyettes, akit a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

Kijevi sajtótájékoztatóján a tisztviselő pénteken közölte, hogy az egészségügyi tárca a tervek szerint már a közeljövőben ismerteti az állami egészségbiztosítási rendszer bevezetésének tervét – közli a Kárpátalja hetilap internetes változata.

„Ez egy igen nagyszabású terv. Komoly változásokat irányoz elő a szabályozásban, többek között a törvényekben, kormányrendeletek elfogadásával számol” – jelezte a miniszterhelyettes.

Kovtonyuk reményének adott hangot, hogy gyümölcsözőnek bizonyul a tárca együttműködése a parlament szakbizottságával, s közösen sikerül kidolgozniuk a szükséges jogszabályi módosításokat.

A DT emlékeztet, hogy a törvények már rég számolnak a kötelező egészségbiztosítás létezésével, de a rendszer gyakorlati megvalósítására mostanáig nem történtek lépések. A portál szerint az egészségügyi szféra krónikus alulfinanszírozottságának fő oka a közfinanszírozási források diverzifikálásának hiánya.

Európa számos országában a kötelező egészségbiztosítási programok segítségével fedezik az egészségügyi kiadásoknak több mint a felét, így Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Csehországban, Horvátországban megközelítőleg a háromnegyedét, Belgiumban, Észtországban, Romániában közel kétharmadát, Litvániában, Magyarországon, Lengyelországban az 55–60 százalékát.