Felakasztották a legnagyobb bangladesi iszlamista párt vezetőjét


Kivégezték a 63 éves Mir Kaszim Alit, a Dzsamaat-i-Iszlami, a legnagyobb bangladesi iszlamista párt háborús bűncselekményekkel vádolt egyik volt vezetőjét egy Dakka melletti börtönben szombaton.

A bangladesi legfelsőbb bíróság kedden utasította el az elítélt kérelmét a büntetés enyhítésére. Az iszlamista párt egyik gazdasági kulcsemberének számító Alit tömeggyilkossággal, nemi erőszakkal, kínzással, gyújtogatással, fosztogatással és vallási gyűlölet szításával vádolták. A vádak szerint az 1971-es függetlenségi háború idején Csittagong városban ő is részt vett a rémuralom fenntartásában. A 14 vádpontból 8-ban találták bűnösnek.

A hatóságok több ezer rendőrt és határőrt vezényeltek Dakkába és más nagyvárosokba, korábbi kivégzések ugyanis erőszakcselekményeket váltottak ki, amelyek során hozzávetőleg 200-an veszítették életüket, többnyire az iszlamista párt aktivistáinak és a rendőrségnek a soraiból.

Ali a Dzsamaat-i-Iszlami párt ötödik volt vezetője, akit kivégeztek, mióta 2010-ben Sejk Haszina Vazed miniszterelnök háborús ítélőszéket állított fel az 1971-es bangladesi függetlenségi háború idején elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

(hvg.hu)