Putyin a magyar-román határ módosításáról beszélt (videó)


Alaposan ráijesztett a románokra Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egy hétvégi interjúban arról beszélt: ha valaki fel akarja vetni a második világháború után meghúzott határok kérdését, akkor a magyar-román határ ügyére is ki kell térni – írja a foter.ro romániai magyar portál.

A portál szerint a vezető román médiumok zöme hüledezve számolt be a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúról. A Vlagyivosztokban megtartott, Putyin és Abe Sindzo japán miniszterelnök közötti találkozó kapcsán föltette a kérdést: hajlandó lenne-e Moszkva visszaadni Japánnak a Kuril-szigetek egy részét a szorosabb gazdasági együttműködés fejében, és a Balti-tenger partján található orosz enklávé, Kalinyingrád – a korábbi Kelet-Poroszország – ügyét is fölvetette. Putyin a Kuril-szigetek kapcsán leszögezte: Oroszország nem adja el területeit.
A Kalinyingrádra vonatkozó megjegyzésre Putyin szintén komolyan válaszolt. „Ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább.

És ott van a listán Magyarország és Románia is”

– mutatott rá Putyin. Hozzátette: Kalinyingrád ügye Pandóra szelencéjét nyitná ki.