Súlyos buszbaleset Afganisztánban


Üzemanyagot szállító teherautóval ütközött össze vasárnap hajnalban egy autóbusz Afganisztán délkeleti részén, a balesetben legalább 38-an életüket vesztették, 28-an pedig megsérültek – közölték helyi tisztségviselők.

A szerencsétlenség a Kandahárt a fővárossal, Kabullal összekötő országúton történt Zábul tartományban. A tartálykocsi azonnal lángra lobbant, majd a tűz átterjedt a több mint 60 utast szállító buszra is.

Gulam Dzsiláni Farahi, Zábul tartomány rendőrfőnök-helyettese elmondta, hogy a hatóságok csupán hat holttestet tudtak azonosítani, a többi szénné égett. Hozzátette, hogy számos nő és gyerek van az áldozatok között. A teherautó sofőrje és kísérője azonnal meghalt. Egyelőre vizsgálják a baleset okát.

A Kabul és Kandahár közötti országút olyan területeken át vezet, ahol aktívak a szélsőséges lázadók, így sok sofőr a lehető legnagyobb sebességgel hajt, hogy elkerülje az esetleges rajtaütéseket. A világ legveszélyesebb útjai közül néhány Afganisztánban található. Ezek gyakran rendkívül rossz állapotban vannak, s mindemellett a közlekedési szabályok betartását sem nagyon ellenőrzik az ázsiai országban.

mti