Újra összezárt az ostromgyűrű az aleppói lázadók körülA szíriai kormányerők és szövetségeseik vasárnap visszafoglalták az Aleppó délnyugati peremén egy hónapja elveszített területüket, és ezzel ismét bezárult az ostromgyűrű a város lázadó negyedei körül – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amely aktivistákból álló hálózatot épített ki az országban.

A katonaság elfoglalta a tüzérségi akadémia és több másik katonai iskola épületegyüttesét, és ennek következtében sokadik kísérletre elvágták az egyetlen kivezető útvonalat – erősítette meg az OSDH igazgatója az AFP francia hírügynökségnek.

A lázadók augusztus 6-án űzték el a hadsereget erről a területről, és akkor úgy tűnt, hogy csak idő kérdése, mikor kerül teljesen a kezükre Szíria egykori gazdasági fővárosa.

Jelenleg a település keleti negyedei fölött gyakorolnak ellenőrzést, ahol mintegy 250 ezer ember él. A város nyugati fele a kormány kezén van.
Aleppóban 2012. júliusa óta folynak harcok, de döntésre egyik fél sem tudta vinni a helyzetet. A kormányerők orosz, iráni és a Hezbollah libanoni síita milícia támogatásával harcolnak. Az orosz légierő tavaly őszi beavatkozása révén sikerült megszilárdítaniuk állásaikat, és több helyen teret is nyertek a felkelőkkel szemben, akik viszont Hama közép-szíriai tartományban törtek előre a napokban.

mti