A közmédia szerkesztői adakoztak Kárpátalján (videó)


Tanszereket és számítógépeket adományoztak az MTVA rádiós hírszerkesztői a kárpátaljai Szolyva magyar iskolájának. 54 gyerek jár az iskolába, általában vegyes családokból. Az a cél, hogy mindannyian megtanuljanak magyarul.

Megköszönték a szolyvai magyar iskolai kisdiákjai az MTVA rádiós hírszerkesztőségének adományát. Füzetek, színes ceruzák, írószerek voltak a csomagokban, amelyek laptopokat és taneszközöket is tartalmaztak.

A szolyvai magyar iskolában jelenleg 54 diák tanul. Szinte valamennyien olyan vegyes családokból származnak, ahol már kizárólag ukránul beszélnek. Magyarul csak az iskolában tanulnak meg.

– Az oktatás első, második osztályban 80%-ban ukránul folyik, és 20%-ban igyekszünk első két éven a gyereknek az alapszókincsét kialakítani. Tehát minél több szót tudjanak elsajátítani különböző népi játékok által, mondókák által. A harmadik, negyedik osztályban pedig fokozatosan igyekszünk inkább 80%-ban magyar, és 20%-ban ukránul beszélni a tanulókhoz

– mondta el az M1 Aktuális Csatornának Balascsu Klára, az iskola pedagógusa.

Az adományozók szerint fontos, hogy a Kárpát-medence magyarsága támogassa a legnehezebb helyzetben élő magyar közösségeket. A segítségnek, pedig számtalan formája lehet.

– Akár el lehet ide jönni turistaként is, itt van a Tisza forrásának vidéke, a fatemplomok, Ungvár, Munkács, és hát el lehet menni, meg lehet látogatni magyar falvakat is. Azzal, hogyha turistaként ott a magyar faluban igénybe veszi valaki a fizetővendég szolgáltatást, a remek éttermeket, azzal bizony szintén segíthet az itt élő magyaroknak – fogalmazta meg a segítő szándékot Miklya György, az MTVA hírszerkesztője.

Az MTVA rádiós hírszerkesztőségének tagjai azt tervezik, hogy a jövőben is támogatják a kárpátaljai magyar iskolásokat.

mti