Idén sem rendeződik a donbásszi konfliktus


Ukrajna nem tervezi, hogy az év végéig rendezné a donbásszi konfliktust, ugyanis Kijev a minszki békefolyamatok meghosszabbítására készül – jelentette ki Alekszej Csesznakov, az orosz Politikai Konjunktúra Központ igazgatója.

„Adataink szerint Petro Porosenko elnök adminisztrációja már arra készül, hogy a kontaktcsoportot felkészítse 2017 januárjára, vagyis az ukrán fél kész a minszki folyamatok meghosszabbítására” – mondta Csesznakov. A szakértő úgy gondolja, hogy Ukrajna se nem háború se nem béke stratégiája mellett foglalt állást.

Ukrajna képtelen katonai úton visszaszerezni Donbásszt és a Krím-félszigetet, de az Oroszország elleni nemzetközi szankciók, a reformok, az erő növelése által fokozatosan képes lenne visszaszerezni a területek szuverenitását. Legalábbis így gondolja az ukrán elnök tanácsadója, Vlagyimir Gorbulin. Ukrajna tudatosan tovább folytatja a megbeszéléseket, de mivel ezeket csak ideiglenes jellegűnek tekinti, ezért nem akar olyan határozott döntéseket hozni azokon, amelyek az országnak hátrányosak lennének – írta a TASZSZ.

A következő hetekben csúcstalálkozót tartanak a normandiai négyek