Orosz csaló is vehetett magyar letelepedési kötvényt


A kormány által szigorúnak mondott biztonsági szűrőt kijátszva, egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár – állítja a Magyar Nemzet.

Az adócsalásért elítélt orosz a Magyar Nemzet információi szerint a karib-tengeri adóparadicsom, Saint Kitts és Nevis hatóságától szerzett be erkölcsi bizonyítványt.

Erre azért volt módja, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kötvényvásárlótól a „Magyarországra történő beutazását megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okiratot” követel meg. A szabályozás a cikk szerint így könnyen kijátszható, hiszen a makulátlan előélettel kapcsolatos igazolást nem az állampolgárság szerinti hatóságtól kell beszereznie a külföldinek.

A Belügyminisztérium ugyanakkor korábban tagadta, hogy bűnözők is vehetnek letelepedési kötvényt. Közlésük szerint a kötvény vásárlását kérelmezőket négy szervezet is vizsgálja: ellenőrzi őket a BÁH, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség.

A lap azt is megtudta, hogy az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa ismerőse Rogán Antalnak. Balogh Radosztina a cikk szerint egyetemi társa volt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen.