Újabb egyeztetést tartanak a V4-es kormányfők


Újabb egyeztetést tartanak az Európai Unió jövőjéről a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfői a dél-lengyelországi Krynicában kedden kezdődő háromnapos nemzetközi gazdasági fórumon.

Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes kedden megerősítette a korábbi nem hivatalos közlést, hogy Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő is részt vesz a keddi V4-es miniszterelnöki találkozón. Mint elmondta, a tárgyalásokon a kormányfők egyeztetik álláspontjukat az Európai Unió állam- és kormányfőinek szeptember 16-i pozsonyi informális találkozója előtt. Bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke közösen vesznek részt az egyik panelbeszélgetésen.

A világ mintegy 50 országából érkező, több mint 3 ezer résztvevővel rendezett krynicai fórumon az EU jövője, a visegrádi együttműködés és a gazdasági témák mellett biztonságpolitikával, a migrációs válsággal, a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón kötött megállapodások megvalósításával, az ukrajnai helyzettel, az EU és Oroszország kapcsolataival is foglalkoznak.

(mti)